Sinds oktober 2016 ben ik bezig met het uitwerken van creatieve concepten. ‘Wat bedoel je daar nou mee?’ zal je wellicht denken?

Het eerste voorbeeld:
Ik heb in mijn woonplaats Groenlo een verhalenroute uitgewerkt in een kabouterthema. Het is een project dat sneller en groter is gegroeid dan ik bij aanvang had kunnen denken en dromen.
Het begon met een pak klei en lollystokjes, waar ik met verf en lak kleine deurtjes van heb gemaakt. Daarna plaatste ik een bericht op facebook, met mijn idee: een wandelroute door Groenlo waar je kleine kabouterdeurtjes zou kunnen ontdekken langs onze mooie gracht en in het centrum.

De reacties op dat eerste idee leidde tot een interview in de regionale krant, een bericht in de lokale krant, het formeren van een groepje meedenkers, de productie van meer dan 100 deurtjes, het aarzelende schrijven van kabouterverhalen en gedichtjes, het zoeken van een illustrator en vormgever en het inwinnen van informatie over drukwerk, kennis vergaren over toeristische routes en waar je op moet letten, het leren rekenen met in- en verkoop, het schrijven van subsidieaanvragen, het bouwen van een website www.kabouterroute.nl, het opzetten van een facebookpagina www.facebok.com/kabouterroute.nl, het aanmaken van een instagramaccount @kabouterroute.nl ……

Deze route bracht me van oktober 2016 tot de opening van de route op 17 april 2017 in contact met tientallen inwoners van mijn eigen woonplaats die ik vaak nog niet kende. Het bracht me in netwerkgesprekken met experts in toerisme, vormgeving, kunst, sales. Ik heb er mijn netwerk enorm mee mogen uitbreiden. En met gesprekken die ergens over gingen! Waarin we elkaar beter leerden kennen. Ik heb genoten van de mensen die over anderen in hun omgeving vol bewondering en liefde konden spreken.

De kabouterroute is nu voor Lichtenvoorde, een plaats vlakbij, ook uitgewerkt. Deze week beslist de gemeente over hun financiële bijdrage aan de route. Ik ga er van uit dat 1 oktober 2017 deze route ook geopend kan worden. Ook hier zijn de reacties weer goed!
De route biedt mensen de mogelijkheid om op een andere manier naar hun eigen woonplaats te kijken. Je wandelt heel anders als je kijkt naar kleine verstopte deurtjes. Je ziet details waar je anders aan voorbij loopt. En de verhalen zetten je aan het denken. (Ik hoor in elk geval dat dat vaak het effect is…)
Je denkt na over de mensen in je omgeving die zich inzetten voor hun eigen omgeving en je denkt nog eens na over je eigen rol. Hoe draag ik bij aan een fijn werk- en woonklimaat? Want iedereen kan wat doen, er liggen overal kansen…. 😉