Organisatieadvies Workmate Company

Organisatieadvies Workmate Company

Vanuit mijn functie als opleidingsmanager bij het Graafschap College was ik al bekend met het bedrijf Workmate Company in Lichtenvoorde. Een initiatief van twee bevlogen, jonge ondernemers om een zorg organisatie op te zetten waarin doelgroepen die niet regulier de arbeidsmarkt op stromen met elkaar werken en leren. Een combinatie van dagbesteding, arbeidstraining en leerwerktrajecten, waarin mensen van allerlei leeftijden en achtergronden samenkomen. Net als in de echte wereld….

Vanuit mijn vorige werk heb ik met collega’s de in-company niveau 1 opleiding kunnen vormgeven bij Workmate. Voor die jongeren die (nu) niet in een gewone schoolsetting onderwijs kunnen volgen, maar wel het niveau hebben en aan de exameneisen kunnen voldoen als de opleiding aansluit bij de rest van hun programma.
Nu ik voor mezelf ben begonnen, heeft de samenwerking een andere vorm gekregen. Het bedrijf heeft inmiddels bewezen dat de no-nonsense aanpak werkt en gemeenten hebben hen omarmt als serieuze partij binnen de WMO. Een tweede locatie in of rond Doetinchem is nu de volgende stap.
Ik kijk met hen mee door het stellen van de kritische vragen en het geven van adviezen. Het speelveld van de gemeenten is me bekend en de kansen en valkuilen van het inrichten van een tweede locatie was ook aan de orde bij Mijn School. Hoe zet je je eerste locatie steviger neer als de tweede al opgezet wordt. Een mooi vraagstuk.

En hoe neem je alle vakkrachten die op de vloer werken met al die verschillende doelgroepen, mee in je visie? Je zoekt duizendpoten die vaktechnisch sterk zijn, goed met de doelgroepen om kunnen gaan en maatwerk leveren op de verschillen tussen al die cliënten. Maar je wilt ook dat ze ondernemend zijn, zelf opdrachten binnen halen waarmee de cliënten aan het werk kunnen. Dat alles lukt de medewerkers pas echt goed als ze een sterf zelfreflecterend vermogen hebben of ontwikkelen. Ook in die ontwikkelbehoefte van vakkracht en de oprichters adviseer ik.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

8 maart 2016